2015. március 28., szombat

Mit jelent a pecsét a tojáson?

A tojásokat "A" és "B" minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben azonban csak "A" minőségű termékekkel találkozhatnak a fogyasztók. Az "A" minőségű tojásokat aztán a tömegük és a méretük alapján osztályozzák. A négyfokozatú skála a legkisebbnek számító "S" kategóriától "XL"-ig terjed, akár a ruhaméretekben, és a következők értékeket jelöli:


  • XL - nagyon nagy: legalább 73 gramm
  • L - nagy: 63 és 73 gramm közötti
  • M - közepes: 53 és 63 gramm közötti
  • S - kicsi: 53 grammnál kevesebb.
Az élelmiszerek nyomon követésének biztosítása érdekében az "A" minőségű tojások héján fel kell tüntetni a termelői kódot, valamint a nyilvántartási számot. A nyilvántartási szám hét részből áll, s segítségével többek között azt is megtudhatjuk, hogy mely telep, mely istállójából származik a tojás, s ott milyen tartási módot alkalmaznak. 

Az egyes kódrészek jelentése a következő:

1) Első rész - az állattartási technológia kódja:
  • 1: szabadtartás
  • 2: alternatív tartás
  • 3: ketreces tartási rendszer
  • 0: ökológiai tartás;
2) Második rész: az ország ISO kódja, amelyből a vásárló megtudhatja, hogy a tojás honnan származik, a HU jelenti a hazai termelésből származó tojást;

3) Harmadik rész: a megye vagy főváros kódja, 01-20 közötti szám;
  • 01 – Baranya
  • 02 – Bács-Kiskun
  • 03 – Békés
  • 04 – Borsod-Abaúj-Zemplén
  • 05 – Csongrád
  • 06 – Fejér
  • 07 – Győr-Moson-Sopron
  • 08 – Hajdú-Bihar
  • 09 – Heves
  • 10 – Komárom-Esztergom
  • 11 – Nógrád
  • 12 – Pest
  • 13 – Somogy
  • 14 – Szabolcs-Szatmár-Bereg
  • 15 – Jász-Nagykun-Szolnok
  • 16 – Tolna
  • 17 – Vas
  • 18 – Veszprém
  • 19 – Zala
  • 20 – Budapest
4) Negyedik rész: az állat-egészségügyi kerület sorszáma - csupán egy karakter;

5) Ötödik rész: a tojótyúk jelölés: "T";

6) Hatodik rész: az állattartó telep kétjegyű sorszáma a kerületben;

7) Hetedik rész: a "per"- jel után az istállók száma.

A csomagolt - tálcás, dobozos - tojáson további információkat is szerepeltetni kell. Ezek a következők: a csomagoló központ száma (amelyet a NÉBIH tart nyilván, s mindenki számára szabadon elérhető a Hivatal honlapján), a tojás minőségi osztályba sorolás ("A osztály" - "A" vagy "friss" szóval kombinálva, amennyiben az "extrafriss" jelzést látja a tojás csomagolásán, akkor a tojásrakástól számítva nem telt el 9 nap); a tojások tömege, mérete (XL-L-M-S); minőség-megőrzési ideje, amely a tojásrakástól számítva legfeljebb 28 nap lehet; valamint a tárolásra vonatkozó javaslat. 

A helyi piacon vásárolt tojások esetében a fogyasztók találkozhatnak jelölés nélküli tojásokkal is, mivel a jelölési kötelezettségek nem vonatkoznak az 50-nél kevesebb tojótyúkot tartó termelőkre, azonban az értékesítés helyén ezen termelőknek is fel kell tüntetniük a nevet és a címet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...